www. emilbilars . nl
Wie is Emil Bilars ?Mijn naam is dus Emil Bilars.
Ik zag op 23 februari 1983 het levenslicht. Ik ben geboren en getogen in het mooie Haarlem en woon hier nu nog steeds. Ik ben getrouwd met Annemieke en sinds eind 2014 ben ik trotse vader van onze dochter Sterre.
Naast mijn werk als fotograaf/journalist binnen de
auto- en motorsport  heb ik ook allerlei andere deel- danwel fulltime functies in mijn leven uitgevoerd.
Van leraar geschiedenis op de middelbare school tot aan poederspecialist bij een bouwmarkt en van het organiseren van vakantiekampen totaan manager in een supermarkt. Ik ben kortom veelzijdig geïntresseerd in van alles!
Ik ben van nature dan ook nieuwsgierig aangelegd en zodoende volg ik het nieuws en andere actualiteiten op de voet.  Deze laatste eigenschap heeft mij  dan ook doen besluiten om na mijn middelbare school tijd geschiedenis te gaan studeren in Amsterdam.
Deze studie heb ik  in 2005 afgerond.
Naast fotografie, media en mijn intresse in actualiteit vind ik het ook leuk om films en series te kijken, onderzoek te doen naar de oorsprong van zaken,
te genieten in de buitenlucht en ik hou van lekker eten en drinken.
Verder probeer ik  mensen te inspireren door middel van, naast beeld uiteraard, gesproken danwel geschreven woord.  Ik hou van open-minded en oprechte mensen en hiernaast hou ik van gezellig danwel liefde- of passievol samen zijn met mensen met wie ik raakvlakken heb.
Mijn grootste liefhebberij is de auto- en motorsport en hierbij dan met name de Zijspan-motorcross.
Ik volg vrijwel alle race-series op wielen via de media en waar de redelijke mogelijkheid zich aandoet, zelf live door middel van het bezoeken van (inter)nationale cross- en racewedstrijden. Zodoende ben ik al bij honderden zijspancross wedstrijden geweest in binnen- en buitenland.
Daarnaast heb ik ook andere (inter)nationale races bezocht. Ik heb bijvoorbeeld de 24 uur van Le Mans meegemaakt, honderden races op het circuit van Zandvoort bezocht en ik ga sinds 1998 steevast elk jaar naar de Dutch TT van Assen om nog maar iets te noemen.  


Door het vele bezoeken van auto- en motorsport evenementen ben ik ook in aanraking gekomen met de fotografie. Ik besloot in 2004 om foto's te gaan maken van de bezochte wedstrijden en deze te plaatsen op een eigen website. De naam van die website werd, en is nog steeds, www.orangehat.nl .
Ik heb voor deze naam gekozen omdat ik altijd met een oranje hoed op mijn hoofd rond loop bij de auto- en motorsport. Thans trekt de media van  orangehat.nl duizenden bezoekers per jaar, waarbij uitschieters van meer dan 50.000 bereikte mensen per evenement,  en is 'Orangehat' een waar begrip geworden binnen met name de zijspanmotorcross. Naast fotografie houdt Orangehat.nl zich ook bezig met verslaglegging, nieuws, achtergrondreportages en dergelijke op een proffesionele manier op free-lance basis voor andere media of opdrachtgevers.
Toen ik in 2004 begon met foto's maken gebruikte ik  een 'normale' compacte digitale camera. Na een twee-tal jaren foto's te hebben gemaakt met die camera heb ik  in 2006 besloten om over te stappen naar een digitale spiegel-reflex camera van het merk Canon.  Dit was een grote stap destijds, maar er ging een wereld voor me open! 

Door de vele mogelijkheden van de spiegel-reflex camera ben ik ook steeds meer geïnteresseerd geraakt in de fotografie in het algemeen gezien. Ik begon daarom ook andere zaken vast te leggen met de digitale spiegel-reflex dan louter de mechanische sporten.
Een deel van de foto's van mijn hand, anders dan die van de auto- en motorsport, kunt u hier op EmilBilars.nl vinden.
Ik fotografeer inmiddels alweer een kleine vijftien jaar en heb mijzelf hierin constant auto-didactisch verbeterd. Daar waar dit niet ging heb ik hulp gevraagd aan anderen en/of heb ik enkele curssusen gevolgd.
Ik hoop dat ik thans ook als vraagbaak kan optreden voor beginnende jonge fotograven. Kom je er niet uit? Vraag het dan! Dit heeft mij naast zelf-studie een hoop gebracht binnen de fotografie.
Ik fotograveer nog steeds met Canon. Dit merk heeft mij in de afgelopen jaren onder  extreme omstandigheden nog nooit in de steek gelaten. Bovendien blijft Canon innovatief en toonaangevend.
Verder gebruik ik ook gewoon mijn Samsung-telefoon mocht ik ineens in een moment komen dat ik 'moet' vastleggen en ik heb geen spiegel-reflex voor handen. De systeemcamera's in de meeste smartphones worden  steeds beter en de instel mogelijkheden worden ook ruimer. Hiermee wordt de smartphone steeds meer en meer een simpel alternatief met een naar het vermogen redelijk resultaat. 

Ik maak ook heel  graag foto's voor u in opdracht, elke wens is vrijwel mogelijk.
Een shoot vind altijd plaats op een sociaal veilige basis. Niets moet, (vrijwel) alles mag.
Het is immers uw opdracht! 
Schroom niet om vrijblijvend contact op te nemen. 

Als u nog andere vragen heeft of foto's wilt gebruiken van deze site danwel werk van Orangehat.nl  dan kunt u mij een mail sturen naar emilbilars@gmail.com

Veel plezier op mijn website!

Ciao!

Emil Bilars